Özgüven Sorunu Nedir?

Tarih: 01.07.2021 14:01
Özgüven Sorunu Nedir?
Özgüven Sorunu Nedir
Özgüven sorunu, kişinin kendine güvenmemesi sonucu yaşamında cesaretinin kırılması ve güçlü olamaması durumudur.

Özgüven Nedir?

Özgüven; kişinin benliğini kabul etmesi, kendini sevmesi, tanıması ve kendine saygı duyması sonucunda oluşan duygu durumudur. Özgüvenli kişi kendi kararlarını kendisi alır, istekleri doğrultusunda hayatına yön verir. Kişisel gelişim, özgüven sorunun çözümünde anahtardır. Kişi önce kendini sevmelidir.

Özgüven Sorunu Nedir?

Özgüvensorunu, kişinin kendi istekleri doğrultusunda hayatına yön verme ve kendi kararlarını alabilme cesaretini kendinde bulamama duygusudur. Özgüven çocukluk zamanlarından itibaren kazanılan bir duygu olduğu için doğru şekilde büyütülmeyen, ailesi tarafından sevilmemiş, destek ve ilgi görmemiş çocukların ilerleyen zamanlarda karşılaşabileceği bir durumdur.

 Özgüven Sorunu Neden Oluşur?

Özgüven sorunu çevresel etkenler nedeniyle de oluşabilir.  Sürekli psikolojik baskılara maruz kalan, onaylanmayan, yıkıcı eleştirilere maruz kalan insanlar bu sorunu yaşar.

Özellikle hassas kalpli, mükemmel olma peşinde koşan, detaycı insanlar çevresindeki insanların söylediklerinden çok etkilenirler. Herhangi birinin ağzından çıkan basit bir kelime bile hassas kalpli insanlarda derin yaralar açabilir, onları birkaç gün uykusuz bırakabilir. Bu onları utangaçlığa, az konuşmaya ve sonuç olarak insan ilişkilerinden kaçınmaya iter. Hassas insanlar dışarıya özgüvenli görünebilirler, bu onlar için güçlü görünmelerini sağlayacak bir savunma mekanizmasıdır. Fakat düşünmekten kendilerini alamazlar. Hassas insanların beyinleri farklı işler. Özgüven kazanabilirler fakat her şeyden önce hassas olduklarını kabullenmeleri gerekir.

Mükemmel olma peşinde koşan insanlar elde ettikleri başarı ne kadar büyük olursa olsun kendilerini küçümser, hep daha iyi olmaya çalışırlar. Onlar için akıllarında kurdukları şeyin tam olarak seyrinde ilerlemesi gerekir. Hata yapmaya tahammülleri yoktur. Bir işe başlamaları hep çok zordur çünkü hazırlık aşaması bile onların çok zamanını alır. Örneğin bir makale yazmak isteyen mükemmel olmaya çalışan insan masasında bilgisayarı, not defteri, konu için gereken kitapları, kalemi vs. eşyaları olmadan masa başına oturamayacaktır. Bunlardan birinin eksik olması bile onu rahatsız edecektir. Bu karakterde insanlar da genelde kendileriyle barışık olmadıkları ve başarılarını küçümsedikleri için özgüven sorunu yaşarlar.

Aşırı hassas ve mükemmeli yakalamaya çalışan insanlar kendilerini üzen olayları unutamazlar. Daha doğrusu unutmalarına kendileri izin vermezler. Olayları sürekli kendilerine hatırlatırlar, iç hesaplaşmalarının sonu yoktur. İnsanların onlarda yara açmaları için söze gerek yoktur; bazen bir bakış, alaycı bir gülümseme, bir göz devirme bile onları rahatsız eder.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...